روغن زیتون یکی از روغن‌های خوراکی طبیعی و پر از خاصیت است که طرفداران زیادی دارد. باتوجه به محبوبیتی که روغن زیتون دارد، در اکثر آشپزخانه‌ها وجود دارد و استفاده از آن باعث خوش طعم شدن انواع غذاها می‌شود. قطعا روغن زیتون زمانی خواص زیادی خواهد داشت و عطر و طعم بی‌نظیری دارد که اصل باشد و خرید روغن زیتونی که به صورت طبیعی از دستگاه روغن‌گیری زیتون به دست آمده باشد و هیچ گونه مواد افزودنی نداشته باشد، برای همه ما حائز اهمیت است. اما علاوه بر اصل بودن روغن زیتون یکی از سوالات و ابهاماتی دیگری که در رابطه با این روغن به وجود می‌آید، تاریخ انقضای روغن زیتون اصل و مدت ماندگاری آن است‌.

روغن زیتون نیز از میوه زیتون گرفته می‌شود و از آن جایی که میوه‌ها تاریخ و مدت نگهداری مشخصی دارند، فرآورده‌های آن‌ها از جمله روغن زیتون نیز تاریخ انقضا دارد. اطلاع از تاریخ انقضا روغن زیتون برای همه افرادی که از این روغن استفاده می‌کنند، اهمیت دارد زیرا بعد از اتمام تاریخ انقضای روغن زیتون، طعم و بوی آن عوض شده و قابلیت استفاده را نخواهد داشت. به منظور اطلاع از مدت ماندگاری و انقضا روغن زیتون اصل و روش‌های تشخیص اتمام تاریخ انقضای آن، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

چرا اطلاع از انقضای روغن زیتون اهمیت دارد

کارخانجاتی که روغن زیتون تولید می‌کنند، تاریخ انقضای روغن زیتون را بر روی آن حک می‌کنند و سایر مجموعه‌های سنتی که روغن زیتون تولید می‌کنند، نیز تاریخ را بر روی ظرف آن یادداشت می‌کنند. اما تاریخ انقضای روغن زیتون باتوجه به شرایط آن یعنی پلمپ بودن یا نبودن آن مشخص می‌شود. همچنین نوع روغن زیتون فرابکر نیز به دلیل وجود مواد نگهدارنده کمتر، تاریخ انقضای کمتری دارد.

همچنین برخی از روغن زیتون‌هایی که خریداری می‌شود، فاقد تاریخ انقضا بوده که در این صورت اطلاع از انقضای روغن زیتون اهمیت پیدا می‌کند. شرایط دیگری نیز وجود دارد که خود شخص با استفاده از دستگاه روغنگیری زیتون، روغن زیتون‌ها را گرفته و در این صورت باید از مدت ماندگاری و انقضای روغن زیتون مطلع بود و با درج تاریخ تولید بر روی ظرف روغن زیتون، آن را در زمان مناسب مصرف کرد. درصورتی که انقضای روغن زیتون تمام شود، روغن فاسد شده و بو و مزه آن تغییر می‌کند و قابلیت استفاده را نخواهد داشت.

روش‌های تشخیص اتمام انقضای روغن زیتون

روش‌های تشخیص اتمام انقضای روغن زیتون

روغن زیتونی که تاریخ مصرف آن به اتمام نرسیده است، طعم مطلوبی دارد قطعا همه ما با مزه آن آشنایی داریم و با چشیدن آن، طعم زیتون و بوی مناسب آن را حس می‌کنیم.

اما روغن زیتون فاسد و تاریخ مصرف گذشته، بوی نامطبوع و تیزی به خود می‌گیرد و نمی‌توان در سالاد و غذاهای گرم از آن استفاده نمود. همچنین بوی روغن زیتون تاریخ مصرف گذشته را به بوی چسب نیز شبیه می‌دانند.

درصورتی که نتوان فاسد بودن و اتمام انقضای روغن زیتون را از بوی آن تشخیص داد، می‌توان مقداری از آن را چشید و درصورتی که روغن زیتون تلخ یا ترش باشد، می‌توان به اتمام تاریخ انقضای آن پی برد.

مدت ماندگاری و انقضا روغن زیتون

باتوجه به مطالب و موارد ذکر شده، اطلاع از مدت ماندگاری و تاریخ انقضای روغن زیتون اهمیت دارد. بنابراین فرقی نمی‌کند که شما روغن زیتون را خودتان با استفاده از دستگاه روغن گیری زیتون بگیرید یا آن را خریداری نمایید، در هر صورت باید از تاریخ انقضای آن مطلع بوده و بعد از اتمام انقضا از مصرف آن جلوگیری شود.

 باتوجه به علم صنایع غذایی، تاریخ مصرف روغن زیتون بین 18 تا 24 ماه است. یعنی بعد از گذشت این تاریخ، روغن زیتون فاسد شده و طعم و بوی آن تغییر می‌کند اما این تاریخ انقضا برای روغن زیتون‌های تصفیه شده‌ است. درصورتی که روغن زیتون‌های فرابکر که تصفیه نشده‌اند و مراحل فرآوری کمتری را سپری نموده‌اند، مدت نگهداری و تاریخ انقضای کمتری دارند و تاریخ مصرف آن‌ها بین 12 تا 18 ماه است اما بهتر است که این روغن زیتون را نهایتا تا 6 ماه بعد از باز شدن درب آن، استفاده کرد. بنابراین باتوجه به نوع روغن زیتون، باید تاریخ انقضای آن را مشخص کرد و بعد از اتمام تاریخ، از مصرف آن اجتناب نمود.

نحوه نگهداری از روغن زیتون

نحوه نگهداری از روغن زیتون

به منظور حفظ طعم و بوی اولیه روغن زیتون، باید با اصول نکات مهم نگهداری آن آشنایی پیدا کرد. زیرا نگهداری از روغن زیتون شرایط خاص خود را دارد‌. یکی از نکات مهمی که در نگهداری از روغن زیتون باید رعایت شود، عدم قرار دادن آن در معرض نور آفتاب است. حتی قرار دادن روغن زیتون در فضای آشپزخانه که نور زیادی دارد نیز مناسب نیست. بهترین شرایط برای نگهداری روغن زیتون، قرار دادن آن در فضایی تاریک و خنک مانند داخل کابینت است. هر چه محل نگهداری روغن زیتون تاریک‌تر و سرد‌تر باشد، ماندگاری آن نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

همچنین برای افزایش ماندگاری کیفیت روغن زیتون، می‌توان آن را در یخچال نیز نگهداری کرد. البته قرار دادن روغن زیتون در یخچال باعث مه آلودگی روغن یا ابری شدن آن شود که این تغییر به معنی خراب شدن روغن زیتون نیست و ناشی از واکنش طبیعی روغن با دمای خنک یخچال است.

بهترین ظرف و متریال برای نگهداری روغن زیتون نیز که به حفظ کیفیت و ماندگاری آن کمک می‌کند، بطری‌های شیشه‌ای که رنگ تیره‌ای دارند و یا قوطی فلزی است. بطری و ظرف‌های پلاستیکی برای نگهداری روغن زیتون اصلا مناسب نیستند و بهتر است از خرید روغن زیتونی که در این ظرف‌ها قرار دارد جلوگیری نمود یا بلافاصله بعد از خرید ظرف آن را عوض کرد.

البته جز در این شرایط، خارج کردن روغن زیتون از ظرف اصلی آن کار درستی نیست زیرا باعث به وجود آمدن فرایند اکسیداسیون می‌شود. اکسیژن، نور و گرما از عواملی هستند که منجر به اکسیداسیون شدن روغن شده و اکسیداسیون نیز عاملی است که ماندگاری روغن زیتون را کاهش می‌دهد.

کاربردهای روغن زیتون تاریخ مصرف گذشته

شاید برای شما هم پیش آمده است که روغن زیتونی را خریداری نموده‌اید که مدت زمان زیادی به تاریخ انقضای آن باقی نمانده است و در اثر فراموشی یا حواس پرتی آن را تا زمان سر رسید تاریخ انقضا مصرف نکرده‌اید و روغن زیتون فاسد می‌شود. در این شرایط سوالی که ذهن همه را درگیر می‌کند این است که با روغن زیتون تاریخ مصرف گذشته چه کنیم و آیا روغن زیتونی که تاریخ آن به اتمام رسیده است قابلیت استفاده را دارد یا خیر؟

همانطور که گفته شد به دلیل تغییر مزه و بوی روغن زیتون تاریخ مصرف گذشته، امکان استفاده خوراکی از آن وجود نخواهد داشت البته روغن زیتون تاریخ مصرف گذشته باعث بیماری یا مشکل خاصی نمی‌شود. اما روغن زیتون تاریخ مصرف گذشته کاربردهای دیگری هم دارد که ما در ادامه به برخی از کاربردهای آن خواهیم پرداخت.

  •  ماسک مو
  • اسکراب پوست و از بین بردن لایه‌های مرده سطح پوست
  • مناسب برای تقویت ناخن
  • بهبود و از بین ترک پاشنه پا
  • از بین بردن برچسب از روی شیشه
  • قابلیت استفاده برای ساخت چراغ فیتیله‌ای
  • ماساژ بدن با روغن زیتون تاریخ مصرف گذشته

کاربردهای روغن زیتون تاریخ مصرف گذشتهنتیجه‌گیری

روغن زیتون کاربرد زیادی در آشپزی دارد و به دلیل طبیعی بودن، خواص زیاد و طعم و مزه مطلوب، روغنی پرطرفدار و محبوب است. یکی از سوالات و ابهاماتی همیشگی که در رابطه با روغن زیتون وجود دارد، تاریخ انقضای آن و نحوه نگهداری از روغن زیتون است. برخی از روغن زیتون‌ها تاریخ انقضا ندارند و یا خود شخص با استفاده از دستگاه روغن کشی زیتون، نسبت به استخراج روغن آن‌ها اقدام می‌کند که در این شرایط اطلاع از تاریخ انقضای روغن زیتون اهمیت پیدا می‌کند. از طرفی دیگر درصورتی که روغن زیتون تاریخ مصرف گذشته باشد، رنگ و بوی آن عوض شده و طعم تلخ یا ترشی به خود می‌گیرد.

به صورت کلی تاریخ انقضای روغن زیتون صنعتی یا کارخانه‌‌ای به دلیل فرآوری بیشتر، بین 18 الی 24 ماه است و روغن زیتون فرابکر که فرآوری کمتری دارد، بین 12 الی 18 ماه تاریخ انقضا دارد. نکته مهم دیگری که در استفاده از روغن زیتون وجود دارد، روش نگهداری از آن است.

بهترین فضا برای نگهداری روغن زیتون، فضاهای سرد و تاریک مانند داخل کابینت، یخچال یا انباری هستند. زیرا نور و گرما دو عاملی هستند که باعث اکسیداسیون روغن زیتون و کاهش ماندگاری و کیفیت آن می‌شوند. علاوه‌بر این بهترین ظروف برای نگهداری روغن زیتون نیز، ظروف شیشه‌ای با رنگ تیره و ظروف از جنس فلز هستند. ما در این مقاله ضمن پرداختن به موضوع تاریخ انقضای روغن زیتون، به نحوه نگهداری از آن و اصول و نکاتی که باید رعایت شود نیز پرداختیم.

سوالات متداول

آیا روغن زیتون تاریخ انقضا دارد؟

بله از آنجایی که روغن زیتون از میوه زیتون گرفته می‌شود و میوه‌ها نیز بعد از گذشت مدتی خراب و فاسد می‌شوند، روغن زیتون نیز که از فرآورده‌های زیتون است، بعد از مدتی خراب و فاسد می‌شود و کیفیت اولیه خود را از دست می‌دهد.

تاریخ انقضای روغن زیتون چقدر است؟

تاریخ انقضای روغن زیتون باتوجه به نوع روغن زیتون یعنی فرآوری شده و صنعتی و غیر فرآوری شده مشخص می‌شود که تاریخ انقضای روغن زیتون صنعتی بین 18 تا 24 ماه است و تاریخ انقضای روغن زیتون تصفیه نشده یا فرابکر که فرآوری کمتری روی آن صورت گرفته است، بین 12 تا 18 ماه است.

بهترین روش نگهداری از روغن زیتون چیست؟

بهترین فضا و شرایط برای نگهداری روغن زیتون، فضا‌های سرد و تاریک است زیرا وجود نور و گرما باعث کاهش ماندگاری و کیفیت روغن زیتون می‌شود بنابراین کابینت، انباری و یخچال، فضاهای مناسبی برای نگهداری روغن زیتون به شمار می‌روند.

5/5 - (1 امتیاز)

بعدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *